خواص فیزیکی عسل بخش دوم

خواص فیزیکی عسل بخش دوم

شاخص شکست نور

ساده ترین روش اندازه گیری رطوبت استفاده از دستگاه اندازه گیری دستی شکست نور است

که ضمن اصلاح دما بسیار دقیق بوده و خطای استاندارد آن 4% است نوع نیمکتی این دستگاه دقت زیادی دارد.

شاخص شکست نور در عسل و محلول سوکروز ( با همان غلظت ) از لحاظ سیستماتیک فرق می کند.

بنابراین دستگاهی که دارای مقیاس ساکروز است نمی تواند رقم دقیقی برای عسل نشان دهد، زیرا هر قند دارای چرخش مشخصی بوده که به دقت قابل اندازه گیری است .

پلاریزاسیون

عسل مانند تمام مواد طبیعی خاصیت پلاریزاسیون داشته و نور پلاریزه را به سمت چپ می چرخاند.

این خاصیت بدلیل وجود قند ها بوده و هر یک از قند ها چرخش ویژه ای دارند که به دقت قابل اندازه گیری است

و سال هاست  از این روش برای اندازه گیری قند ها از روش تجزیه عسل استفاده می شد

ولی با توجه به اینکه عسل ماده پیچیده ای است اطلاعات دقیقی در مورد میزان هر یک از قند ها نبود

مدتها پیش محققین مطلع بودند که عسل طبیعی دارای چرخش نوری به چپ است .

خواص فیزیکی عسل بخش دوم

تراکم و گرانش ویژه

تراکم یک ماده در واقع وزن ماده در هر واحد حجم است. در اینجا به همین توضیح کوتاه بسنده می کنیم .

جاذب الرطوبگی

یعنی توانایی یک ماده برای جذب رطوبت هوا ، که به صورت رطوبت نسبی هوا نشان داده می شود

و زمانی با ماده توازن دارد که رطوبت جذب نکرده و نیز از دست ندهد .

این ویژگی حائز اهمیت بوده زیرا افزایش رطوبت عسل می تواند آن را فاسد کند.

عسل جوان

خواص گرمایی

با توجه به حساسیت عسل در برابر آسیب حرارتی هنگام طراحی دستگاه های فرآوری باید به وسایل گرمایی توجه ویژه ای شود . شکرک زدن

محلول بیش از حد اشباع نسبت به محلول های عادی مواد حل نشده بیشتری دارد .

این محلول کم وبیش بی ثبات بوده و گاهی با بلوری شدن مواد اضافی در شرایط عادی و با ثبات نیزاشباع می شود .

خواص فیزیکی عسل بخش اول

خواص فیزیکی عسل بخش اول

قند ها به طور متوسط 98 % مواد جامد عسل را تشکیل می دهند ،

بنابراین خواص فیزیکی عسل بستگی به نوع و میزان آنها دارد .

ترکیبات شیمیایی عسل نشان می دهند که خواص فیزیکی آن ثابت نبوده و در یک دامنه متغیر است . عسل مصنوعی در واقع شربتی است که لوولوز بیشتری نسبت به دکستروز داشته و با تغییر نوع شربت با همان میزان قند فرق می کند .میزان آب عسل معمولا بسیاری از خواص عسل را تحت تاثیر قرار داده و محققین زیادی کوشیده اند تا آن را اندازه گیری کنند . یکی از آزمایش ها اصلی بررسی روش های فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری رطوبت عسل است برای تعیین رطوبت عسل از خواص فیزیکی چسبندگی ، تراکم ، گرانش و شاخص نور استفاده می شود .

خواص فیزیکی عسل بخش اول

خواص فیزیکی عسل

چسبندگی

چسبندگی یعنی مقاومت هر ماده در برابر جاری شدن که زنبورداران آن را اندام یا بدنه نیز می نامند. چسبندگی مانند سایر خواص فیزیکی بستگی به ترکیبات و به ویژه رطوبت دارد.کاتاوای بیان نمود که با اندازه گیری چسبندگی می توان میزان رطوبت عسل را تعیین کرد . بسیاری از زنبورداران ازویژگی چسبندگی برای اندازه گیری میزان رطوبت استفاده می کنند . این عمل با مشاهده سرعت بالا رفتن یک حباب بزرگ هوا در ظرف عسل انجام می شود ،که ممکن است بسیار گمراه کننده باشد زیرا میزان چسبندگی به دمای محیط و میزان پروتئین عسل وابسته است . چسبندگی اهمیت زیادی برای زنبورداران و تولیدکنندگان عسل دارد زیرا چسبندگی زیاد باعث می شود تا عسل به خوبی از ظرف خارج نشده و استخراج آن از شان نیز مشکل شود ، همچنین میزان صاف شدن و از بین رفتن حبابهای هوا در این عسل کاهش می یابد.حجم عسل در اثر حرارت کم می شود .اندکی حرارت دادن به عسل باعث می شود که عملیات استخراج ، عبور از لوله ها و خالی شدن ظروف سریع تر گردد .در مجموع برای حفظ کیفیت عسل باید از دماهای پایین و لوله هایی با قطر بیشتر استفاده شود.

ادامه ی مطلب در پست بعدی ...

خواص ویژه عسل بخش دوم

خواص ویژه عسل بخش دوم

رنگ

اطلاعات نسبتا کمی در مورد ترکیبات مسئول رنگ عسل وجود دارد .

رنگ عسل نیز مانند سایر ویژگی های آن بسیار متغیر است .

عسل طبیعی تقریبا بی رنگ بوده یا بین زرد نخودی تا قهوه ای تیره متغیر است .

فیلینبیوج و ریزیکی دریافتند که رنگ عسل کم رنگ کمتر در آب و بیشتر در چربی حل می شود ،

عکس این مسئله در مورد عسل تیره رنگ صادق است .

رنگ های حلال در چربی طبیعتا از نوع کاروتینوئیدها هستند .

براون پلی فنول هایی را در 25 مورد از 92 نمونه عسل کشف کرد و مشاهده نمود که در معرض هوا به مواد تیره رنگ اکسید می شوند .

اکیگو و همکاران معتقدند که رنگ عسل از ملانوئیدین حاصل از واکنش آمینو-کرپنیل و رنگدانه فلاونوئیدی که شهد یا عسل ازگرده استخراج می کند تشکیل می شود

که محصول واکنش قند با اسیدهای آمینه است .

تاثیر محیط اسیدی بر قند ها و نیز واکنش مواد فنولی با آهن به طور طبیعی یا از طریق ظرف یا وسایل فرآوری در رنگ عسل دخالت دارند .

عسل پس از حرارت دیدن یا ذخیره شدن تیره رنگ می شود .

به طور کلی رنگ و طعم به یکدیگر وابسته اند به طوری که عسل های روشن طعم ملایم و عسل های تیره طعم تند دارند .

خواص ویژه عسل بخش دوم

رنگ معمولا یک عامل کیفی در رده بندی رسمی نبوده ولی بعضی کشور ها از آن در سیستم رده بندی رسمی استفاده می کنند .

 

عسلهیدروکسی متیل فورفورال

این ترکیب حاصل تجزیه قند های ساده به ویژه فروکتوز در شرایط اسیدی است ،

که طی عمل آوری شهد در کندو در صورتی که میزان فروکتوز و اسید کافی باشد آغاز می شود .

مواد مسموم کننده

هنگامی که ترکیبات مسموم کننده طبیعی گیاهان را مورد بررسی قرار می دهیم ، مشاهده می کنیم که انتقال آنها از شهد به عسل به سادگی انجام پذیر است ولی چون زنبورداران از زمان شکفتن گل هایی با شهد مسموم ،آگاهند و سعی می کنند عسل آنها را وارد بازار نکنند.

خواص ویژه عسل بخش اول

خواص ویژه عسل بخش اول

رایحه و طعم

زنبورداران و مصرف کنندگان عسل رایحه و طعم آن را مهمترین ویژگی عسل می دانند ولی اطلاع چندانی در این خصوص ندارند.

معمولا تاثیر روش زنبورداری و عملیات فرآوری بر طعم عسل نادیده گرفته می شود .

یادآوری عطر و طعم لذت بخش عسل تازه خوشایند است ، ولی اغلب طعم عسل تجاری چندان برای ما لذت بخش نیست.

طعم عسل معمولا بستگی به منبع شهد دارد احتمالا به همان اندازه که منبع شهد گیاهان متفاوت است ، عطر و طعم عسل ها نیز متفاوت است .

 

خواص درمانی

بعضی عسل ها فقط اهمیت محلی دارند ،

معمولا عسلی که در یک منطقه مطلوب است فقط در آن منطقه به سایر عسل ها ترجیح داده می شود

زیرا از سنین کودکی با عطر و طعم آن آشنا هستند .

برخی عسل ها از نظر انسان قابل مصرف نبوده ولی برای تغذیه زنبور ها قابل استفاده است ،

بعضی زنبورداران بسیار ماهر این عسل ها را وارد سایر فرآورده ها می کنند .

طعم مطلوب عسل معمولا در اثر حرارت و شرایط ذخیره سازی نادرست آسیب می بیند .

حرارت زیاد علاوه بر کاهش رایحه فرار عسل طعم اصلی آن را از بین برده و طعم ناخوشایند قند ،اسید ها و مواد پروتئینی را به آن می دهد .

خواص ویژه عسل بخش اول

البته برای جلوگیری از شکرک زدن و فاسد شدن عسل بدون این که به طعم آن آسیبی برسد

می توان عسل را حرارت داد به شرطی که به میزان حرارت و مدت زمانی که عسل در معرض حرارت قرار می گیرد توجه بسیار شود .

برای حفظ کیفیت عسل بلافاصله پس از حرارت دادن باید حرارت قطع گردد .

مدت ذخیره سازی عسل نیز می تواند طعم آن را بسیار کاهش دهد .

عسل نیز مانند سایر محصولات طبیعی حاوی مواد ارگانیک فرار است .

معمولا یک طعم اصلی در تمام عسل ها مشترک است

زیرا تقریبا گل ها همان ویژگی های طعم عسل را داشته و ویژگی های متداول طعم اصلی عسل از اجزاء فرار شهد گل ها گرفته می شود .

ادامه مطلب در پست بعدی...

ترکیبات عسل بخش سوم

ترکیبات عسل بخش سوم

پروتئین ها

علاوه بر  پروتئین های آنزیمی مقدار اندکی پروتئین در عسل وجود دارد ، که مانند  سایر ترکیبات در انواع عسل متفاوت است .

وجود ماده پروتئینی قابل رسوب ، اساس آزمایش ها اولیه برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی بوده است .

پاینی و همکاران حدود نیمی از ماده کلوئیدی عسل را پروتئین دانستند .

هلیوی دو نوع پروتئین با وزن مولکولی 000/73 و 000/146 را در عسل گزارش کرد ، سپس وایت و کاشنیر 4تا 7 جزء مختلف ماده پروتئینی را یافتند که 4 مورد آن از زنبور بود .بریگز و دیمایر 5 پروتئین را در عسل گزارش کردند .

پیچیدگی پروتئین های بعد ها با روش های جدیدی تفکیک شد و مشخص گردید .

ترکیبات عسل بخش سوم

اسیدهای آمینه

بخش عمده نیتروژن غیر پروتئینی در اسید های آمینه وجود دارد .

این مواد با روش های حساس ویژه ای بررسی شده اند .

وایت نتایج تحقیقات پنج محقق را در مورد 18 اسید آمینه خلاصه کرده است .

پیترو اطلاعات سه طرح مطالعاتی دیگر را جمع آوری کرده است . داویز از نسبت های تعدادی اسید های آمینه برای شناسایی منطقه تولید عسل استفاده کرده است ، در این تحقیق 98 نمونه عسل از 11 کشور مورد بررسی قرار گرفته است .

ترکیبات عسل

ویتامین ها

عسل دارای حداقل 6 نوع ویتامین است که مقدار آنها کم و متفاوت است .یک ماده جالب توجه عسل اسید اسکوربیک است که وایت آن را مورد مطالعه قرار داده است .گریبیل با یک روش شیمیایی و با ارزیابی زیستی عسل نشان داد که تقریبا 100 تا 300 میلی گرم اسید اسکوربیک در هر 100 گرم عسل وجود دارد .رحمانیان و همکارانش گزارش کردند که عسل دماوند ایران در هر 100 گرم حاوی 18 تا 240 میلی گرم اسید اسکوربیک است و مصرف عسل را به عنوان منبع ویتامین سی و جبران کمبود آن توصیه کردند .

پایان

ترکیبات عسل بخش دوم

ترکیبات عسل بخش دوم

اسید ها

اسید های عسل به دلیل شیرینی زیاد آن به خوبی در دهان احساس نمی شوند .

با این حال اسید ها نقش مهمی در طعم عسل دارند.

در گذشته تصور می شد که میزان اسید سیتریک بیشتر از سایر اسیدها بوده و مقادیر اسید فرمیک ، اسید استیک ،

اسید بوتیریک ، اسید مالیک و اسید ساکینیک کم است ولی استینسو نشان داد

که بیشترین اسید عسل اسید گلوکنیک بوده که از دکستروز به دست می آید ،

همچنین اسیدلاکتیک و اسیدت پیروگلوتامیک نیز در عسل یافت .

سال ها پیش عقیده بر این بود که اسید اصلی عسل اسید فورمیک است به طوری که اسیدیته عسل سالها به صورت درصد اسیدفورمیک گزارش می شد.

امروزه در قوانین خاص مواد غذایی این اسیدیته به صورت میلی اکی والان در کیلوگرم عسل نشان داده می شود .

اسید گلوکنیک هر نوع عسل عمدتا حاصل فعالیت گلوکز اکسید از آن بوده که زنبور در حین فرآوری ، به عسل می افزاید .

تغییرات این اسید احتمالا چگونگی تبدیل کامل شهد به عسل در شرایط مختلف محیطی ،

داخل کندو و میزان مقاومت و تراکم قند شهد را نشان می دهد .

ترکیبات عسل

مواد معدنی

مواد معدنی عسل به طور متوسط 17 % وزن آن را تشکیل داده و بین 0/02 تا 1 % بسیار متفاوت است.عسل تیره نسبت به روشن مواد معدنی بیشتری دارد .

محققان با آزمایشات خود نشان داده اند که افزودن عسل به چای رنگ آن را تیره می کند زیرا عسل مقدار زیادی آهن دارد .

میزان سدیم عسل به مراتب کمتر از پتاسیم است .

ترکیبات عسل بخش دوم

آنزیم ها

آنزیم ها مواد پیچیده ای از پروتئین ها بوده و در سلول ها زنده به وجود می آیند .

آنها در فعل و انفعالات حیاتی موجودات نقش مهمی را بر عهده دارند وجود آنزیم ها باعث می شود که حتی در لوله آزمایش واکنش ها به راحتی انجام شوند این در حالی است که بشر هنوز نتوانسته هنگام نبودن آنزیم ها این واکنش ها را ایجاد کند.

ادامه ی مطلب در پست بعدی....

ترکیبات عسل بخش اول

ترکیبات عسل بخش اول

ترکیبات عسل ها به نوع گل هایی که از آنها شهد جمع آوری می شود

بستگی دارد و ترکیبات متوسط یک عسل برای همه عسل ها قابل استفاده نیست.

تنوع ترکیبات عسل های مختلف یکی از جالب ترین ویژگی آنها است .

هر نوع عسل طعم و رنگ خاصی داشته و از انواع دیگر قابل تشخیص است .

همچنین هر عسل دارای ویژگی های ثابت دیگری مانند مقادیر نسبی انواع قند ها ، اسید ها ، ترکیبات نیتروژن و مواد معدنی است .

ترکیبات عسل بخش اول

رطوبت

مقدار رطوبت عسل شان مقدار آبی است که پس از فرآوری شهد توسط زنبور ها در عسل باقی می ماند ،

که به عواملی مانند شرایط آب و هوایی ، رطوبت اولیه شهد ، میزان تراوش ، قدرت کندو و برداشت عسل قبل از فرآوری و شرایط ذخیره عسل بستگی دارد .

مقداررطوبت یکی از مهمترین ویژگی های عسل بوده که بر حفظ کیفیت ،

شکرک زدن و حجم کل عسل تاثیر زیادی دارد .

بعضی زنبور داران برای تعیین رطوبت عسل به حدس و تخمین روی می آورند .

رطوبت عسل به وسیله رفرکتومترقابل اندازه گیری است .

ترکیبات عسل

قند ها

به طور کلی قند هایی که در ارتباط با زنبور عسل هستند به صورت زیر طبقه بندی می شوند :

مونوساکاریدها ، دی ساکارید ها ، تری ساکارید ها

بیش از 95 % بخش جامد عسل را کربوهیدرات ها تشکیل می دهند که عمدتا قند های ساده یا مونوساکارید ها می باشند .

قندها براساس اندازه و پیچیدگی مولکولی طبقه بندی می شوند ، مونوساکارید ها شکل ساختمانی بسیار پیچیده ای دارند.

قندهای بسیار پیچیده تری مانند اولیگوساکارید ها دارای سه یا تعداد بیشتری قند ساده بوده که اکثر آنها در عسل هستند .

یکی از ویژگی های مهم عسل که تاثیر زیادی بر خواص فیزیکی آن دارد فراوانی لوولوز نسبت به دکستروز بوده که نسبت آنها بستگی به خصوصیات منبع عسل دارد .

ادامه ی مطلب در پست بعدی...

انواع عسل

انواع عسل

آیا عسل فقط محلول قندی تغلیظ شده فوق اشباع است ؟

در جواب سوال فوق باید گفت خیر .

زیرا عسل علاوه بر گلوکز و فروکتوز دارای قند ها ، آمینواسید ها ، ویتامین ها و نیز سایر مشتقات گیاهی است.

از عسل هایی با منشاء گیاهی مختلف بیش از 100 نوع ترکیبات  معطر جدا شده است ،

که تعداد و نوع ترکیب آنها ،عسل هایی با طعم های مختلف و منحصر به فردی را به وجود می آورد

و این تنوع نامحدود باعث می شود که عسل جاذبه بسیار زیادی داشته باشد.

خصوصیات عسل باید در مراحل مختلف تولید ،

حمل و نگهداری حفظ گردد.بنابراین با توجه به ترکیبات پیچیده ی عسل نمی توان آن را با قند های معمولی مقایسه نمود .

عسل ها بر  اساس منبع گیاهی آن ،فصل تولید ، وضعیت فیزیکی ،

روش های استخراج و بسته بندی طبقه بندی می شوند که به شرح آنها می پردازیم .

1 – منبع گیاهی عسل : این طبقه بندی براساس نوع گلی است که شهد و عسل از آن به دست می آید.

منشاء عسل می تواند یک گیاه یا چند گیاه باشد که به پوشش گیاهی هر منطقه وابسته است.

انواع عسل

 

2 – فصل : عسل ممکن است مخلوطی از شهد چند گل بوده که مقدار هیچکدام از دیگری بیشتر نباشد

فصل گل دهی گیاهان مناطق مختلف فرق داشته و با توجه به زبان محلی هر منطقه نام خاصی برای عسل های هر فصلی انتخاب می کنند

مانند عسل های بهاره ، پاییزه یا تابستانه و عسل کوهی یا بیابانی .

انواع عسل

3– وضعیت فیزیکی : عسل ممکن است به صورت کاملا مایع (عسل استخراج شده )، نیمه جامد ( شکرک زده )و یا شان عرضه گردد.

4 – روش های استخراج : عسل ممکن است به روش استراکتور (سانتریفوژ)،تحت فشار قرار دادن شان(عسل فشرده)،

عبور از صافی و یا قرار دادن شان به طور ثابت برای صاف شدن ، استخراج شود.

5 – نوع بسته بندی : بسته بندی عسل مایع در ظروف شیشه ای ،

شان عسل در قطعات مختلف بریده شده و در ظروف جداگانه یا همراه عسل مایع بسته بندی شود .

قاب کوچک چوبی یا پلاستیکی که شان در آن قرار گرفته و دارای شانی به شکل مربع یا دایره است .

 

تبدیل شهد به عسل

تبدیل شهد به عسل

منشاء شهد و عسلک شیره نباتی گیاهان بوده که دارای انواع قندها  و سایر ترکیبات شیمیایی می باشد .

مقادیر زیر نسبت های قند و آب را در شیره نباتی ،شهد و عسل نشان می دهد.

میزان قند شیره نباتی 5 تا 20 درصد ،شهد 10 تا 58 درصد و عسل بیشتر از 80 درصد است.

زنبوران هنگام پرواز بار های شهد و گرده را تغلیظ نکرده و فقط مقداری آب به وسیله ترشح غدد (بزاق ) به آن ها می افزایند

و بعد از ذخیره در کندو در اطراف وبالای محل پرورش نوزادان در درجه حرارت حدود 35 درجه سانتی گراد توسط زنبور های پرستاری که همواره در کندو به سر می برند عسل تولید می شود .

تبدیل شهد به عسل

به طور خلاصه مراحل تبدیل شهد یا عسلک به عسل عباتند از تبخیر فعال و غیر فعال آب ،

افزودن بزاق زنبور عسل شامل اینورتاز ، دیاستاز ، گلوکز اکسیداز ، پرولین و استیل کولین که دارای شرح مفصلی است.

زنبور ها به شهد ، آنزیمی به نام اینورتاز ، ساکاراز می افزایند که باعث تغییرات شیمیایی مهمی شده و در نتیجه قند بیشتری نسبت به شهد بدون آنزیم تولید می کنند.

عسل

چرا زنبور قند ها را تغییر شکل می دهد ؟

کرین در سال 1980 علت تغییر شکل قند ها را چنین بیان کرده است.

در دمای کندو قابلیت حل شدن گلوکز در محلول فروکتوز افزایش می یابد ،

در این شرایط یک گرم آب می تواند علاوه بر فروکتوز ، 1/25 گرم گلوکز را نیز در خود نگه دارد

ولی در دماهای بالاتر و یا پایین تر قابلیت حل شدن گلوکز زیاد نیست .

قند ساکارز نیز قابلیت حل بالا ندارد .

زنبورها در دمای کندو با تبدیل ساکارز به گلوکز و فروکتوز قادرند محلولی از قند ها با غلظت بالا،کاملا اشباع با 18درصد آب تولید کنند

ولی در خارج از کندو این توانایی را ندارند این عمل برای زنبوران دو خاصیت دارد :

1-ذخیره  عسل آنها به وسیله تخمیر فاسد نمی شود.

2-غذای آن ها به صورت عسل کم حجم تر و پرانرژی تر ذخیره می شود .

شهد گل و زنبور عسل

شهد گل و زنبور عسل

مناطق کوهستانی با آب و هوای معتدل و پوشش گیاهی فراوان شهد خوبی داشته

و برای پرورش زنبور عسل مناسب است

ولی مناطق دشت پوشش گیاهی کافی نداشته

و دارای بادهای گرم و خشک تابستانی است که برای پرورش زنبور عسل چندان مناسب نیست.

اغلب گیاهان زینتی فاقد شهد کافی بوده و اکثر گیاهان زراعی نیز برای زنبورهای عسل مناسب نیستند .

دربعضی مزارع مانند یونجه و اسپرس که برداشت کمی بعد از گل دهی انجام می شود زنبوران به طور ناگهانی دچار کم غذایی می گردند .

شهد گل

کشت وسیع و در یک تاریخ موجب می شود تا زنبورها در مدت کوتاهی با شهد فراوانی روبرو شوند

و نتوانند حداکثر بهره برداری را نموده  و گرده افشانی مطلوبی انجام دهند و بلافاصله پس از پایان گل دهی دچار کم غذایی می شوند .

کشت های متناوب با فواصل مشخص و دقت در برداشت نباتاتی مانند یونجه و اسپرس می تواند مدت بهره برداری زنبورعسل را از آنها طولانی تر نماید .

شهد گل و زنبور عسل

شناخت پوشش گیاهی و فصول تولید شهد و گرده گیاهان اهمیت زیادی داشته و به زنبورداران کمک می کند

تا با جابجایی به موقع کندوها حداکثر استفاده از منابع گیاهی بنمایند

به طور مثال زنبورداران دماوند به دلیل عدم وجود شهد و گرده تا اواسط فروردین ، در اواخر زمستان به کرج کوچ می کنند،

تا در اوایل اسفند اولین گرده مورد نیاز زنبوران از درختان زبان گنجشک ،

نارون و بیدمشک تامین شده و سپس درختان میوه و درختان اقاقیا ،گرده و شهد قابل توجهی تولید می کنند .

در اوایل خرداد با گرم شدن هوا گل ها تمام شده و زنبورهای اطراف کرج ضعیف می شوند،

در این هنگام زنبورداران برای استفاده از درختان گل دار و گیاهان وحشی به نواحی جاجرود و دماوند کوچ می کنند

و اوایل تیر که گیاهان وحشی کوهستان های دامنه جنوبی البرز گل دارد

به این نواحی رفته و عسل اصلی خود را از شهد گل های فراوان و معطر تهیه می کنند

به طوری که در سال هایی با شرایط جوی مناسب از هر کندو تا 100 کیلو عسل به دست می آورند.

خواص و تاثیر زعفران بر پوست

خواص و تاثیر زعفران بر پوست

از دیگر فوائد زعفران میتوان به تاثیرگذاریه زعفران بر پوست نام برد،

زعفران دارای مواد ضد باکتریایی برای پاکسازی پوست و درمان آکنه است.

استفاده موضعی از زعفران برای پوست موثر است.

زعفران در روشن تر کردن پوست و در از بین بردن آلودگی ها و ناخالصی های روی پوست نقش موثری دارد.

خواص و نحوه مصرف زعفران برای پوستی درخشان

گاهی به علل زمانی و مکانی پوست افراد خشک و تیره رنگ میشود،

برای بازگرداندن لطافت و درخشندگی به پوست می توان از ترکیب زعفران و عسل استفاده کرد،برای تهیه چنین ترکیبی کافیست

مقداری زعفران دم کرده را با یک قاشق عسل مخلوط کرده و به پوست خود بزنید .

ترکیب ویژگی آبرسانی عسل و درمان کنندگی زعفران باعث بهبود گردش خون در پوست میشود و درخشندگی را به پوست باز میگرداند.

زنان هندی برای حفظ جوانی شان از ماسک ماست و زعفران استفاده می کنند.

آنها معتقدند، ترکیب ماست پرچرب و پودر زعفران به پوست آنها شادابی، جوانی و نشاط هدیه می کند.

زعفران جوان

آنها هر روز عصر یا یک روز در میان یک کاسه کوچک از ماست را با سرقاشق چای خوری زعفران مخلوط می کنند

و آن را به مدت نیم ساعت روی صورت شان ماسک می کنند.

درمانگران مکتب طب آیورودا بر این باورند که زعفران خاصیت ضد چروک دارد و استفاده مداوم از آن چهره را جوان و شاداب نگاه می دارد.

جوان سازی پوست با زعفران

زعفران را با گلاب ترکیب کنید و بگذارید تا زعفران رنگ خود را به آن بدهد.

سپس با پنبه صورت خود را آغشته کنید.

خواص و تاثیر زعفران بر پوست

درمان و برطرف کننده آکنه با زعفران
از خاصیت دیگر زعفران میتوان به برطرف کنندگی آکنه و جوش ذکر کرد
اگر پوستی مستعد جوش و آکنه دارید از ترکیب زعفران و چند برگ ریحان برای رهایی از شر آکنه ها استفاده کنید.
ماسک تهیه شده از ترکیب زعفران و ریحان را بر آکنه بزنید و اجازه دهید تا خشک شود و بعد آنرا بشوئید.

استفاده مکرر از این ترکیب را فراموش نکنید تا آکنه برطرف شود.

خواص درمانی چای زعفران

خواص درمانی چای زعفران

زعفران گیاهی است که نشاط آور و شادی بخش بودن آن زبان زد خاص و عام است.
زعفران دارای طبعی گرم و خشک است.

از دیرباز درتمدن و فرهنگ ایران استفاده از زعفران برای تزئین و طعم دهنده پلو ها و خورشت ها مرسوم بوده و درحال حاضر نیز،

ایرانیان طبق رسوم تمدن چندهزارساله خود در محافل و مهمانی ها از زعفران چه بعنوان دم نوش و چه به عنوان طعم دهنده غذاها استفاده میکنند

و لحظات درکنار هم بودن خود را صمیمی تر و فرحبخش میکنند.
همچنین نوشیدن دمنوش زعفران میتواند جایگزین بسیار مناسبی برای چای بعد غذا باشد،همانطور ک میدانید

نوشیدن چای بعد از وعده غذایی بسیار مرسوم در ایران است درصورتی که همین چای عاملی برای جذب نشدن آهن غذا میباشد.

دمنوش زعفران

پس با نوشیدن دم کرده زعفران میتوانید هم به هضم غذای خود کمک کنید و هم لحظات درکنارهم بودن را لذتبخش کنید.
ضمنأ نوشیدن دمنوش زعفران بعد از صرف غذا علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد باعث تسهیل گردش خون نیز می شود.

خواص درمانی چای زعفران

از خواص و خاصیت مهم دیگر زعفران که توجه دانشمندان و متخصصین داروسازی را به خود جلب کرده است

و همیشه درصدد استفاده از زعفران در تولید داروهای آرامبخش بوده اند خاصیت فرح بخش و

شادی بخش آن است که انسان را آرام و دور از اضطراب میکند.
صحت این گفته ها را اطبا شهیر ایرانی همچون عالم بزرگوار شیخ ابو علی سینا مورد تایید

قرار داده است و در کتاب "قانون" خود از خواص زعفران به فرح بخش بودن و خنده آور بودن

زعفران اشاره و برای درمان افسردگی تجویز کرده است.

تاثیرشگفت آور عسل درمان بیماریها

تاثیرشگفت آور عسل درمان بیماریها

تاثیر شگفت آور عسل در درمان بیماری ها

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران مهم ترین دلیل برای اینکه خواص زیادی را به عسل نسبت می دهند.

حالت ضد میکروبی عسل به دلیل داشتن آب اکسیژنه و همچنین مواد مغذی گیاهی مثل فیتوکمیکال ها است.

در طب سنتی چین خواص دیگری مثل کاهش فشار خون بالا و رفع  یبوست هم به عسل نسبت داده  شده است.

خواص عسل

آیا عسل واقعا غذایی معجزه آسا است ؟

عسل برای رفع سرفه ، درمان آسم ، زخم های پوستی ، زخم های گوارشی و حتی در درمان آب مروارید هم موثر است .

و از آنجا که نشاط آور است،آرام بخش بوده و به عنوان ماده خواب آور در گذشته و حال ازآن استفاده می شده.

عواملی که سبب می شود عسل چنین خواصی داشته باشد ،

کاملا روشن نیست و بیشتر این مسایل به تجربه ثابت شده است.

البته عسل حالتی التیام بخش دارد و یک لایه مفید و مناسب تولید کرده و پوشش دهنده است .

در برخی موارد گفته می شود به دلیل پیتیدهای (اسیدهای آمینه ) خاصی که عسل دارد.

دارای این خواص شده اما این مسایل همان گونه که گفتیم بیشتر جنبه تجربی دارد .

ویتامین عسل به قدری کم است که کاری انجام نمی دهد .

در واقع بیشتر حالت فیزیکی عسل است که مثل پماد یک لایه محافظ ایجاد می کند .

در مورد هلیکوباکتر که عامل ایجاد زخم های گوارشی است ، شاید بتوان گفت حالت فیزیکی عسل اجازه تکثیر به میکروب را نمی دهد

و به نظر می آید غلظت آن مانع از حرکت و تکثیر باکتری ها شود اما همان طور که گفتیم

این موضوع به کمک کارهای تحقیقاتی دقیق ثابت نشده و کاملا تجربی است ،

حتی دوز مصرف عسل برای بهبود بیماری های نامبرده مثل سرفه ، اسهال ، آب مروارید یا زخم گوارشی معلوم و ذکر شده نیست .

خواص عسل

تاثیر خواص عسل

عسل چاق کننده است ؟!

از نظر جذب ، عسل دقیقا مثل همان قند خالص جذب می شود.

ترکیب اصلی عسل ساکاروز و فروکتوز و گلوکز است که به طور معمول ساکاروز آن بیشتر است.

100 گرم عسل نزدیک به 300 کیلو کالری انرژی و 75 گرم کربوهیدرات و به مقدار بسیار جزیی پتاسیم ،فسفر و آهن دارد که قابل ملاحظه نیست .

این باور کاملا اشتباه است.

البته معمولا کسی عسل را به اندازه ای مصرف نمی کند که چاق شود اما یک قاشق چای خوری عسل مثل 5 گرم قند 20 کیلو کالری انرژی دارد .

عسل از منظر قرآن

عسل از منظر قرآن

عسل از منظر قرآن

بهترین وعده برای خوردن عسل

عسل به دلیل قند سریع الجذبی که دارد ، اگر صبح مصرف شود انرژی زا است

و این شیرینی با تحریک ترشح هورمون بتا آندروفین ، نشاط آور است اما نباید فراموش کرد

که نشاط آور بودن و آرام بخش بودن عسل با هم مغایرتی ندارد و اگر عسل را موقع خواب مصرف کنیم ،می تواند آرام بخش و خواب آور باشد .

مصرف عسل صبح ها مناسب تر است و همراه شیر یا داخل چای یا همراه مقدار اندکی خامه یا کره بسیار خوب است ؛ البته اگر اضافه وزن ندارید .

عسل از منظر قرآن

چند باور غلط

این موضوع که گفته می شود حل کردن عسل در چای یا شیر داغ ترکیبات مضر ایجاد می کند صحیح نیست .

بلکه بسیار هم خوب است حتی در رفع علایمی مثل سرفه ،آنفولانزا  و خستگی نیز توصیه می شود.

تصور دیگری که میان عامه مردم شایع است اینکه عسلی که شکرک (رس بستن ) میزند لابد از کیفیت پایین تری برخورداربوده یا تقلبی است .

اما باید گفت در گذشته مردم این گونه فکر می کردند اما در واقع لزوما این طور نیست .

اگر عسل را با ظرف چند دقیقه در آب گرم بگذارید ، این شکرک باز می شود .

عسل ازمنظر  قرآن

چند باور غلط

سم شناسی

عسل ماده ای کاملا خوراکی است ، ولی در موارد استثنایی ممکن است

به اسپور عامل بوتولیسم آلوده باشد که ایجاد سم کرده و مسمومیت زاست ، به همین دلیل مصرف آن برای کودکان زیر یک سال ممنوع است .

همچنین بعضی افراد ممکن است نسبت به دانه های گرده گل موجود در عسل حساسیت داشته باشند.ع

عسل از منظر قرآن

 

عسل از منظر قرآن

 

 

عسل از منظر قرآن

در قرآن کریم از مواد غذایی مختلفی نام برده شده است ، اما تنها در مورد عسل است که آن را «شفا» نامیده است .

قال الله تعالی :«و اوحی ربک الی النحل ان اتخذی من الجبال بیوتا و من الشجر و مما یعرشون ثم کلی من کل الثمرات

فاسلکی سبل ربک ذللا یخرج من بطونها شراب مختلف الوانه فیه شفاء للناس ».

(و پروردگار تو به زنبور عسل وحی والهام غریزی نمود که از کوه ها و ثمرات گلها بخور

و راه هایی را که پروردگارت برای تو تعیین کرده است به راحتی بپیما ؛

از درون شکم نوشیدنی با رنگ های مختلف خارج می شود که در آن شفا برای مردم است . )

عسل ، ماده ای بی نظیر

عسل ، ماده ای بی نظیر

خواص عسل مانند اکثر مواد غذايي به کيفيت آن بستگي دارد.

در فرايند درست شدن عسل بسياري از مواد مغذي در داخل کندو باقي مي ماند.

مي توان گفت که عسل ناخالص حاوي همان صمغي است که در موم وجود دارد.

موم عبارت است از يک مخلوط مرکب صمغي شکل و مواد ديگري که زنبور هاي عسل با استفاده از آن کندو را آب بندي مي کنند

و آنرا درمقابل باکتري و ساير ميکرو ارگانيسم ها محفوظ نگه مي دارند.

زنبور عسل موم را با ترکيب کردن صمغ گياهان با ترشحات خود درست مي کند.

صمغي که در موم وجود دارد تنها حاوي مقدار کمي از مواد مغذي است که در عسل يافت مي شود.

عسل ، ماده ای بی نظیر

تحقيقات نشان داده اند که به طور کلي عناصري که در عسل و موم وجود دارند مي توانند از بروز سرطان و تومور جلوگيري نمايند.

زمانيکه عسل خام طي فرايند گرمايشي قرار مي گيرد بسياري از خواص مفيد اوليه خود را از دست مي دهد.

عسل

اصولا از عسل به عنوان ماده اي انرژي زا استفاده مي کنند.

همچنين اين ماده در بهبود زخم ها و ساير جراحات نيز نقش مهمي را ايفا مي کند.

ثابت نگه داشتن قند خون در طي تمرينات استقامتي در کنار مصرف کربوهيدرات يکي از راههاي مناسب براي ذخيره گليکوژن در ماهيچه هاست.

همانطور که مطلع هستيد گليکوژن نوعي قند ذخيره شده در ماهيچه هاست که حالت سوخت آماده مصرف را دارد.

به همين دليل ورزشکاراني که از عسل استفاده مي کردند گليکوژن کافي در ماهيچه هايشان ذخيره مي شد

و روز آينده مي توانستند با بالاترين آمادگي و دارا بودن بالاترين ميزان سلامتي در تمرينات شرکت کنند.

تا اين لحظه ثابت شد که عسل مي تواند به عنوان منبع ديگري از کربوهيدارت به ورزشکاران کمک کند تا در بهترين وضعيت واکنش نشان دهند

و مي توان ادعا کرد که نسبت به تمام انتخاب هاي ديگر ارجحيت دارد.

خواص اعجاب انگیز عسل

خواص اعجاب انگیز عسل

خواص اعجاب انگیز عسل

از گذشته تا کنون از عسل در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده شده است .

مهم ترین خاصیت عسل ، ضد میکروب بودن آن است .

در حالی که عسل یک ماده کاملا خوراکی است و بایستی محیط خوبی برای پرورش میکروب ها باشد ،

ولیکن میکروب ها در معرض عسل نابود شده و اجساد آنها نیز به مرور از بین می رود .

زیرا عسل حاوی آنتی بیوتیک و آنزیم دیاستاز است .

در گذشته از این خاصیت عسل برای از بین بردن پینه های دست و پا سود می جستند .

خواص اعجاب انگیز عسل

عسل حاوی آنتی اکسیدان است ، از این رو مصرف آن برای سلامت قلب و عروق مفید است .

عسل به سلامت پوست کمک می کند و ضد پیری است .

در قدیم هر دارویی را با عسل مخلوط می کردند ، زیرا خاصیت  بهبود بخشی داروها را چند برابر می کرده

خواص اعجاب انگیز عسل

و امروزه هم از عسل در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می کنند.

از عسل در فرآورده های ضد سرفه بطور مستقیم و غیر مستقیم استفاده می شود .

مزه مزه و غرغره شربت عسل برای برطرف کردن زخم های دهان و ورم گلو بسیار سودمند است .

خواص اعجاب انگیز عسل

خواص اعجاب انگیز عسل

عسل ضد آسم است .

عسل با اینکه بسیار شیرین است ، برای دندان ها و لثه مضر نیست ، بلکه لثه ها را سالم می سازدو دندان ها را سفید می کند .

دستگاه گوارش را پاک می سازد و ضد اسهال است .

در تحقیقات ثابت شده اثر بسیار مفیدی بر عفونت های معده با هلیکو باکترپیلوری دارد .

از این رو ضد زخم معده و دستگاه گوارش است .

خواص اعجاب انگیز عسل

عسل در درمان آب مروارید (کاتاراکت ) مفید است.

عسل بادشکن است و برای معالجه قلنج روده تجویز می شود

و در مسمومیت های غذایی ،دستگاه گوارش را پاک می سازد .

دوست کبد و پادزهر است ،پس در بیماری های کبدی مصرف آن مفید است .

سکنجبینی که با عسل تهیه می شود ،صفرابری اعلاست .

خواص شربت عسل

شربت عسل

خواص شربت عسل

یک قاشق غذاخوری عسل،یک لیوان آب خنک و آب یک عدد لیموترش تازه را با هم مخلوط کنید.

این شربت عسل برای تمامی افراد و برای تمامی سنین مفید است.

برای رفع خستگی ذهنی،شربت آب و عسل بهترین چیز است.

برای افزایش حافظه ،روزی سه لیوان شربت آب و عسل با یخ استفاده نمایید.

کسانی که بی خوابی دارند شربت آب و عسل را در طول 10 دقیقه ، میل کنند.

اگر کسی خواب زیادی دارد ، این شربت را سریع میل کند.

کسانی که با خوردن عسل ، معده درد می گیرند،به صورت شربت عسل بخورند.

شربت عسل

شربت عسل

خواص درمانی عسل

سنگ های کلیه و مثانه را از بین می برد . برای این منظور عسل را با کندر باید مصرف کرد .

عسل خواب آور است و به مبتلایان به بیماری کم خوابی توصیه می شود که قبل از خواب چند قاشق مرباخوری عسل میل کنند.

برای رفع کم اشتهایی مفید است و کلا جریان خون را در بدن بهبود میبخشد.

از این رو به رشد عضلات کمک می کند ،پس برای بچه های کم اشتها و افراد ورزشکار بسیار مفید است .

عسل گرفتگی مویرگ ها را باز می کند و برای عروق بسیار مفید است .

پس سالمندان اگر هر روز شربت عسل و لیموی تازه بنوشند ،عمر طولانی تری خواهند داست .

شربت عسل

حتی موم عسل نیز خواص زیادی دارد و ماسک آن برای صورت مفید بوده

و چین و چروک و فرورفتگی های پوست را می پوشاند و پوست را لطیف میکند.

برای درمان اوریون سه روز استراحت مطلق و تنها غذای این سه روز آب و عسل .

(برای نوزادان،به آنها همراه آب و عسل شیر مادر هم داده نشود . )

برای ضعف بدن ،شربت عسل+آب+یخ،را آرام آرام بنوشید.برای رفع خستگی و عطش ،شربت عسل+آب+خیار رنده شده +نعناع تازه بنوشید.

بهترین دارو برای افرادی که هیچ چیز در معده آنها نمی ماند و بالا می آورند،

شربت عسل است که آن را به همراه سه عدد یخ کوچک،هم زده تا شربت بسیار سردی بدست آید.

سپس آنرا به آرامی و جرعه جرعه بنوشد.

جلوگیری از ریزش مو

خواص درمانی عسل

خواص درمانی عسل قسمت اول

جلوگیری از ریزش مو

قبل از حمام کردن ،1قاشق غذاخوری عسل به همراه 1 قاشق چای خوری پودر دارچین مخلوط کرده

و روی سر خود بمالیدو 5-15 دقیقه صبر کنید و سپس موهای خود را بشوئید.

از بین بردن عفونت مثانه

2 قاشق غذاخوری عسل به همراه 1 قاشق چای خوری پودر دارچین را در 1 لیوان آب گرم حل کرده و آن را بنوشید.

این روش باعث می شود که میکروب های مثانه از بین برود.

خواص درمانی عسل

رفع درد دندان

5 قاشق چای خوری عسل به همراه 1 قاشق چای خوری پودر دارچین مخلوط کرده

و خمیر حاصله را روی دندان خراب بمالید . این عمل را 3 بار در روز انجام دهید تا دندان خراب و درد ناک درمان شود.

کاهش کلسترول

2قاشق غذاخوری عسل به همراه 3 قاشق چای خوری پودر دارچین را

در مقداری برابر 2 لیوان چای حل کرده و آن را بنوشید .

بدین وسیله بعد از 2 ساعت کلسترول خون به اندازه 10 درصد پایین می آید. (عسل شوید)

تحقیقات اخیر نشان داده است که مصرف عسل خالص در درمان بیماران مبتلا به کلسترول بسیار مفید است.

خواص درمانی عسل

سرماخوردگی

به مدت 3 روز از مخلوط 1 قاشق غذاخوری عسل گرم با 4/1 قاشق چای خوری پودر دارچین استفاده کنید .

این روش برای درمان سرفه مزمن،سرماخوردگی و سینوزیت به کار می رود.

عسل درمانی

افزایش قدرت باروری در بانوان

مردان 2 قاشق غذاخوری عسل را قبل از خواب میل کنند تا این مشکل برطرف شود.

زنان می توانند از پودر دارچین برای باردار شدن استفاده کنند.

خواص درمانی عسل قسمت اول

زنان نابارور مقداری پودر دار چین را با 2/1 قاشق چای خوری عسل مخلوط کرده

و آن را به طور مرتب در روز روی لثه یا دهان خود قرار دهند . این کار باعث می شود

که مخلوط حاصل از طریق بزاق وارد بدن شود.

خواص درمانی عسل

در مریلند (شهری در آمریکا) برای مدت 14 سال هیچ نوزادی متولد نمی شد.

تا اینکه زنان و مردان شروع به خوردن عسل و دارچین کردند و بعد از مدت کوتاهی زنان باردار شدند.

رفع معده درد

خواص درمانی عسل قسمت دوم

خواص درمانی عسل قسمت دوم

رفع معده درد

مخلوط عسل و پودر دارچین ،درمان کننده درد معده ،زخم معده و نفخ می باشد.

بهبود بیماری قلبی

خمیر عسل و پودر دارچین را تهیه کنید و آن را بر روی نان به جای مربا  قرار دهید.این روش را به طور مرتب به عنوان صبحانه میل کنید.

این روش باعث پایین آمدن کلسترول ،کاهش ضربان قلب ، به راحتی نفس کشیدن ،

بهتر شدن جریان خون و جلوگیری از بیماری قلبی می شود.

خواص درمانی عسل قسمت دوم

بهبود سیستم ایمنی

استفاده روزانه از عسل و دارچین باعث حفاظت بدن از باکتری و ویروس می شود.

عسل ، محتوی مقدار زیادی ویتامین و آهن می باشد و بدن را مقاوم می کند.

استفاده روزانه از عسل ،باعث عملکرد بهتر گلبول های سفید خون می شود

و در نتیجه بهتر با ویروس ها و باکتری های وارد شده به بدن می جنگد.

عسل درمانی قسمت دوم

برطرف کردن سوء هاضمه

قبل از هر وعده غذا،پودر دارچین را روی 2 قاشق غذاخوری عسل بریزید .

این کار باعث می شود که اسید معده ترشح شود و غذای وارده به معده را هضم کند و از سوء هاضمه جلوگیری کند.

خواص درمانی عسل قسمت دوم

درمان آنفلوانزا

عسل محتوی مواد مفید طبیعی است و به این ترتیب از آنفلوانزا و سرماخوردگی جلوگیری می کند.

افزایش طول عمر

نوشیدن چای با عسل و پودر دارچین از بین برنده پیری زودرس است.

4قاشق غذاخوری عسل و 1 قاشق پودر دارچین را در 3 فنجان آب حل کرده و بجوشانید

و مانند چای میل کنید.3-4 بار  در روز به مقدار 1/4فنجان بنوشید تا پوستی لطیف و نرم داشته باشید.

خواص درمانی عسل قسمت دوم

التیام تاول

3قاشق غذاخوری عسل با 1 قاشق غذاخوری پودر دارچین مخلوط کرده و قبل از خواب ، روی تاول بگذارید

و صبح مخلوط مالیده شده بر روی تاول را با آب گرم بشوئید.

اگر این کار را به مدت 2 هفته هر روز انجام دهید ،تاول را از ریشه از بین خواهید برد.

رفع عفونت پوستی

خواص درمانی عسل قسمت سوم

خواص درمانی عسل قسمت سوم

رفع عفونت پوستی

تمام عفونت های پوستی و اگزما با استفاده از عسل و پودر دارچین درمان می شوند.

کاهش وزن

1 فنجان آب ،عسل و پودر دارچین را هر روز و قبل از صبحانه با معده خالی بنوشید.

اگر مخلوط گفته شده را هر روز بنوشید،از تجمع چربی در بدن جلوگیری کرده و باعث کاهش وزن می گردد.

خواص درمانی عسل قسمت سوم

جلوگیری و بهبود رشد سرطان

عسل و دارچین،درمان کننده ی سرطان های معده و استخوان شناخته شده است.

برای 1 ماه و 3 بار در روز ،1 قاشق غذاخوری عسل با 1 قاشق چای خوری پودر دارچین را برای جلوگیری از سرطان مصرف کنید.

 

عسل درمانی قسمت سوم

رفع گرسنگی

مطالعات اخیر نشان دهنده ی این است که شکر عسل نه تنها مضر نیست ،بلکه بسیار مفید می باشد.

مقدار مساوی از عسل و دارچین جلوی گرسنگی را می گیرد.

2/1 قاشق غذاخوری عسل دذر 1 لیوان آب و مقدار کمی پودر دارچین، باعث می شود

که سرزنده تر و دارای انرژی بیشتر باشید.

خواص درمانی عسل قسمت سوم

بهتر شدن تنگی نفس و تنفس بد و نامنظم

صبح ها 1 قاشق چای خوری عسل و دارچین را با آب گرم مخلوط کرده و بنوشید.

این روش باعث راحت نفس کشیدن می شود.

کم شنوایی-مصرف مقدار مساوی ، عسل و دارچین باعث بهبود شنوایی می شود.

این مطالب خواص بسیار کمی از دو ماده غذایی طبیعی،عسل و دارچین بود.

با توجه به اینکه این دو غذای طبیعی در سرتاسر دنیا یافت می شود ،پس بهتر است از آنها استفا ده کنیم .

خواص درمانی عسل قسمت سوم

عسل و بیماری های دهان

*مالیدن پمادی مرکب از یک قسمت عسل و یک قسمت سرکه ی انگور به لثه ها و دندان ها

موجب جرم گیری و استحکام لثه ها و دندان ها می شود.

(عسل موم )همچنین از عسل به عنوان خمیر دندان استفاده کندو با آن مسواک بزند.

*درمان و رفع بدبویی دهان:مقداری موم زنبور عسل را مانند آدامس در دهان جویده و کم کم آن را میل نموده-

علاوه بر آن می توان مقداری عسل را در آب گرم حل کرده و هر روز صبح و شب آن را در دهان ریخته

و استنشاق و غرغره نموده.

عسل و شادابی

خواص درمانی عسل قسمت چهارم

خواص درمانی عسل قسمت چهارم

عسل و شادابی

خواص درمانی عسل قسمت چهارم

*در یک لیوان آب سیب آب یک عدد لیمو ترش تازه و یک قاشق مرباخوری عسل اضافه کنید

و به تدریج و جرعه جرعه میل کنیدتا همیشه سالم و بانشاط باشید.(عسل سیاه دانه)

*این نوشیدنی نیروی کار کردن به شخص می دهد –تشویش و نگرانی را برطرف می کند-

شخص را در مقابل ابتلا به امراض مقاوم می کند

و در نتیجه آثار واضع تغذیه ای و طبی آن سبب طولانی شدن عمر می شود.

خواص درمانی عسل قسمت چهارم

عسل درمانی قسمت چهارم

خواص درمانی عسل قسمت چهارم

عسل و بیماری قلبی

*مقداری عسل طبیعی را با قدری زعفران مخلوط کرده و شب ها میل نمایید-

برای تمام بیماری های قلبی بسیار مفید و اثربخش است.(عسل ممتاز)

*عسل طبیعی به علت داشتن گلوکززیاد راحت تجزیه می شود و انرژی زاست-

از طرفی باعث تحریک و تقویت قلب و همچنین گشاد شدن رگ ها می شود –

فشار خون را تنظیم و از سکته های قلبی جلوگیری می نماید . (عسل سیاه دانه )

*خوردن شربت عسل ناشتا جهت بیماری قلبی بسیار مفید است .

خواص درمانی عسل قسمت چهارم

عسل و بیماری کلیه

*عسل ضدعفونی کننده ی خوبی برای مجاری ادراری است

و در صورت مصرف پیوسته آن به صورت محلول در آب به خصوص اگر با آب باران باشد-

باعث زیاد شدن ادرار –رفع تشنگی-خرد شدن سنگ های کلیه و مثانه می شودو

به دلیل آنکه فاقد نمک بوده و مقدار ناچیزی پروتئین دارد در درمان درد های کلیوی بسیار موثر است.(عسل گشنیز )

خواص درمانی عسل قسمت چهارم

عسل و بیماری کبد

*بیمار مبتلا به بیماری های کبدی – صبح ناشتایک قاشق و پیش از خواب شامگاهی نیز یک قاشق عسل طبیعی میل نماید و این روش را تا درمان کامل ادامه دهد.

*عسل بر ذخایر گلیکوژن کبد می افزاید(گلیکوژن عامل اصلی مبارزه با ابکتری هاست )

و عمل سوخت و ساز بافت ها را تسریع می کند – عسل کبد را در ترشح مواد و سم زدایی و خنثی سازی کمک نموده

و بیمار را از ناراحتی های کبدی نجات می بخشد.(عسل اکالیپتوس )

عسل و بیماری گوارشی- زخم معده

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

عسل و بیماری گوارشی- زخم معده

*مصرف عسل در حالت ناشتا و به خصوص به صورت محلول در آب

برای بهبود زخم های معده و روده توصیه می شود.(عسل آویشن)

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

*عسل با داشتن آهن و منگنز بالا به هضم غذا کمک می کند

و از ترشح اسید اضافی ممانعت می کند (زیرا خود اسیدی ست)

و به طور غیرمستقیم باعث تنظیم ترشح شیره معده می شود

و در واقع اثر التیامی عسل روی زخم های معده به علت ایجاد آرامش عصبی در فرد مصرف کننده عسل است-

زیرا بیشترزخم های معده و اثنی عشر منشاء عصبی دارند.(عسل سیاه دانه )

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

عسل و دیابت

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

عسل و دیابت

*یکی از شگفتی های عسل همان طور که ذکر شد این است

که اگر به طور صحیح مصرف شودبرای جذب قند موجود در آن سلول های مغز نیاز به انسولین ندارند

-بنابراین یکی از راه های مهم و عملی درمان دیابت استفاده صحیح و معقول از عسل سالم و طبیعی ست

که فوق العاده مفید است .  (عسل کوهی )

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

عسل و سرماخوردگی

*مخلوط عسل و آبلیمو ترش تازه به علت دربرداشتن مقداری آنتی بیوتیک

و مقادیر زیادی ویتامین ث و سایر ویتامین ها و مواد معدنی برای تسریح التیام انواع سرماخوردگی ها ،

گلو درد  ، عفونت های گلو و شش ها و سرفه بسیار مفید و اثربخش است.( عسل چهل گیاه )

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

*درمان گرفتگی صدا:یک قاشق عسل طبیعی را در یک لیوان آب گرم حل کرده

صبح ناشتا جرعه جرعه میل کنیدیا اینکه مقداری نمک به آن اضافه کرده و با آن قرقر ه کنید

*درمان سرماخوردگی های شدید : خوردن سیب و عسل به مدت 2تا3 روز (عسل چهل گیاه )

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

عسل و درمان زخم ها

*برای ضدعفونی و جلوگیری از توسعه زخم های چرکین با عسل:

1-نصف لیوان عسل طبیعی 2-یک لیوان شیر داغ 3-یک قاشق پودر پوست موز را خوب با هم مخلوط کرده

و ببه مدت یک ماه آنرا صبح و شب میل نمایید .(عسل کنار ( سدر ) )

*مالیدن عسل خالص یا پمادی مرکب از دو قسمت عسل و یک قسمت روغن ماهی

در التیام انواع زخم ها ، سوختگی ها و تبخال موثر است.

خواص-درمانی-عسل-قسمت-پنجم

*عسل از خونریزی زخم ها جلوگیری کرده و باعث انعقاد سریع خون می شود

و از تغییر شکل و چروکیدگی بافت ها جلوگیری کرده و به طور کلی از وجود میکروب ها پاک می سازد.(عسل مرکبات )

عسل و درمان سوختگی ها

خواص درمانی عسل قسمت ششم

خواص درمانی عسل قسمت ششم

عسل و درمان سوختگی ها
*مقداری وازلین را با عسل مخلوط کرده و صبح و شب به سوختگی ها بمالید اثر سوختگی محو میشود

یا یک قاشق عسل را با تخم مرغ مخلوط کرده به محل بمالید.

خواص درمانی عسل قسمت ششم

عسل درمانی قسمت ششم

عسل و آسم (تنگی نفس )
*مخلوط عسل با سکنجبین و کمی سرکه ( یک فنجان عسل طبیعی

و خالص با یک لیوان سکنجبین و به اندازه یک قاشق مرباخوری سرکه )

هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری از آن به مدت ده روز میل نمایید.
*ترکیب عسل طبیعی و آبلیموی تازه به نسبت مساوی و نوشیدن آن

در مواقع حملات وقبل از حملات آسم بسیار مفید و موثر می باشد.

آسم به علت واکنش های آلرژیک – تغییر در آب و هوا – ابتلا به عفونت های ویروسی – سرماخوردگی –

هیجانات و استرس ها – تمرینات ورزشی یا سایر عوامل ناشناخته پیش می آید.(عسل)

خواص درمانی عسل قسمت ششم

عسل و رفع فراموشی و تقویت حافظه
*نوشیدن روزانه 2تا 3 لیوان عسل با آبلیمو ترش تازه باعث می شود که اطلاعات و آموزه ها

بهتر در حافظه می ماند و کمتر به دست فراموشی سپرده می شود.(خصوصا کنکوری ها )
عسل و روماتیسم
*بیمار مبتلا به روماتیسم می تواند هرروز ناشتا یک لیوان عسل طبیعی گرم را که

چند قطره روغن سیاه دانه به آن اضافه شود میل نماید.
*به منظور تسکین درد های ناشی از روماتیسم می توان موم عسل را

با روغن سیاه دانه و روغن زیتون و روغن کافور به نسبت مساوی مخلوط نموده و

روی موضع درد قبل از خواب مالیده و آن را با پارچه بست .(عسل سیاه دانه )
*همچنین ثابت شده که گزیدن زنبور عسل موجب علاج روماتیسم می شود.

خواص درمانی عسل قسمت ششم

عسل و یبوست
*بهترین روش درمان یبوست : مخلوط شیرو عسل یک مسهل خوب و ملایم است .

عامل یبوست کندی حرکات روده هاست و مصرف غذا های پر الیاف

مثل :شیر-غذا های آبکی مثل سوپ و آش ،انواع میوه ها و سبزیجات توام با یک قاشق مرباخوری عسل

با هر نوبت غذا بهترین روش درمان است.(عسل سیاه دانه )

عسل و کم خونی

خواص درمانی عسل قسمت هفتم

عسل و کم خونی

*به مدت یک هفته از چای گزنه همراه عسل طبیعی بنوشید.

روزانه تا 2 فنجان جرعه جرعه میل کنید و همچنین از برگ و گل راعی و افسنطین با عسل نیز

می توان برای درمان کم خونی استفاده کرد. ( عسل گشنیز)

خواص درمانی عسل قسمت هفتم

عسل درمانی

 

عسل وسلامت رفتار کودکان

*مصرف روزانه 30 تا 40 گرم عسل توسط کودکان آن ها را شاداب نگه می دارد

و به حفظ سلامت یا رفع بیماری های آن ها کمک موثری می کند –

هم چنین به علت داشتن ویتامین ب و بالطبع قدرت افزایش هموگلوبین در خون در رفع کم خونی بچه ها مفید است

و به علت خواص ضدعفونی کنندگی برای درمان اسهال خونی ضعیف کودکان مفید است . (عسل کنار (سدر) )

خواص درمانی عسل قسمت هفتم

عسل ودرمان بیماری زنان و زایمان

*امروزه در عرصه ی علم و پژوهش های تحقیقاتی تغذیه به اثبات رسیده

که نوشیدن عسل طبیعی با چند عدد خرما زایمان را سهل و آسان می کند

و بعلاوه ادامه ی استفاده فراوان از عسل طبیعی همراه با نان سبوس دار

پس از زایمان موجب تقویت جسم و سهولت در امر قاعدگی و عادت ماهانه می باشد.

خانم های ضعیف و لاغر نیز در این دوره از قاعدگی می توانند

یک لیوان جوشانده ی شنبلیله را با عسل طبیعی شیرین کرده

و صبح و شب از این نوشیدنی مفید و مقوی میل نمایند و بعلاوه خوردن عسل در درمان نازایی بسیار مفید است.

(عسل ممتاز )

خواص درمانی عسل قسمت هفتم

عسل و زن های باردار

*خوردن روزانه مخلوطی از 2 عدد گردو و یا 10 عدد بادام و 30 گرم کره

را در سه قسمت مساوی پس از صبحانه - نهار – شام زنان باردار را تقویت می کند .

مصرف مرتب و کافی عسل توسط مادران باردار و شیرده – علاوه بر رساندن مقادیر فراوانی از انرژی

و سایر مواد غذایی به بدن مادر باعث افزایش اشتهای وی می شود

که در اثر داشتن اشتها و خوردن غذای کافی رشدو سلامت جنین وسلامت مادر

در دوران بارداری (به خصوص سه ماه آخر بارداری )

و تولید شیر فراوان و تغذیه ی مناسب نوزاد و سلامت مادر پس از زایمان تامین خواهد شد.

گرده درمانی

گرده درمانی

گرده درمانی

خواص غذایی، دارویی و درمانی گرده

تعاریف فراوانی از خواص شگفت انگیز گرده برای مصرف در تغذیه انسان شده است.

بی شک گرده به علت داشتن پروتئین بالا و مقادیری از مواد معدنی ، ویتامین ها و چربی ها یک ماده مغذی است

گرده درمانی

و همان طور که به همراه شهد ،تنها غذاهای زنبوران عسل را تشکیل می دهد،

قطعا می تواند به عنوان یک ماده مغذی در تهیه در تغذیه انسان و حیوانات نیز مطرح باشد.

اما برخی نوشته ها حاکی از خواص خارق العاده گرده در تغذیه ی انسان است

که قطعا این خواص ارتباطی با مواد غذایی معمولی موجود در گرده ندارد ،

زیرا این مواد در غذاهای دیگر نیز به مقدار کم و بیش یافت می شود.بنابراین باید مواد خاصی در گرده وجود داشته باشد

که بتواند سبب اثرات شگفت انگیزی چون دادن نیروی جوانی ، افزایش قدرت جنسی در مردها و غیره شود.

گرده درمانی

گرده درمانی

در تغذیه ی انسانی ، مصرف گرده فقط به مقدار یک قاشق چایخوری

به همراه عسل در چهار نوبت از شبانه روز توصیه شده است.

گرده دارای تمامی مواد و عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف در بدن انسان است .

موادی چون اسیدهای آمینه ی ضروری، مواد معدنی پرمصرف یا کم مصرف در بدن،

ویتامین ها و اسید های چرب ضروری،همه به مقادیر زیاد یا متوسط در گرده یافت می شود .

مصرف گرده به عنوان مکمل غذایی میتواند کمبود های بدن را برطرف کند

و باعث بالا بردن بازده متابولیسم موادغذایی در بدن شود .

گرده درمانی

ثابت شده است که گرده علاوه بر کامل بودن از نظر تمامی موادغذایی کم نیاز و پرنیاز

یعنی مطرح بودن به عنوان یک غذای کامل ، حاوی مواد ضد باکتری (آنتی بیوتیک) و برخی هورمون های جنسی نیز هست.

در مجموع به دلیل حساس بودن برخی اشخاص نسبت به مصرف گرده ،

مصرف آن باید با مقدار اندک مثل یک گرم در روز شروع شود و چنان چه اثر حساسیتی به بتر نیامد ،

میتوان مصرف آن را تا حداکثر 12 گرم در روز (4 بار در روز-هر بار 3 گرم ) افزایش داد .

گرده درمانی

ادامه دارد ....

عسل ، معجزه طبیعت

عسل ، معجزه طبیعت

رسول اکرم(صلى الله علیه وآله) مى فرمایند:

بهترین نوشیدنى ها عسل است که به قلب نشاط مى بخشد، سینه را گرم و به قوه حافظه کمک مى کند. (بحار الانوار، ج 2، ص 295)

عسل درمانی

یکى از مسائل مهمى که در سلامت جسم و روح بشر نقش اساسى دارد، تغذیه سالم است

که متأسفانه در سده اخیر دستخوش تغییرات فیزیکى و شیمیایى بسیار پیچیده اى شده

و امروزه نیز شاهد تبلیغات وسیع جهت معرفى انواع فرآورده هاى غذایى

مصنوعى و مضر به راه هاى مختلف هستیم که به شدّت سلامت انسان را مورد تهدید قرار داده است

و نتیجه آن وجود انواع بیمارى هاى شناخته و ناشناخته، انواع سرطان ها، بیمارى هاى روحى، عصبى و بیمارى هاى صعب العلاج به گونه اى که مراکز

پزشکى، درمانى ما مملو از این گونه بیماران است.

عسل ، معجزه طبیعت

* عسل یا اکسیر حیات بخش

عسل یکى از نعمت هاى بزرگ الهى است که سرشار از ارزشمندترین مواد حیاتى اعم از مواد آلى، معدنى، قندهاى طبیعى، انواع ویتامین و... است

که زنبور عسل از شهد شیرین بهترین گل ها مکیده و پس از افزودن انواع آنزیم ها و انجام چند عمل شیمیایى بر روى آن، تبدیل به مایعى بسیار خوشبو، خوش طعم، لذیذ، نشاط آور، مقوى و شفابخش به نام عسل شده و سخاوتمندانه به ما تقدیم نموده است.

براى اهمّیّت عسل همین بس که از دو کلمه «شفاء» در قرآن کریم، یکى مربوط به عسل است: (فیه شفاءٌ للناس) (نحل/ 69) شفاى مردم در آن است;

و پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) و ائمه معصومین(علیهم السلام)نیز سفارشات متعددى نسبت به این ماده ارزشمند کرده اند.

در طب قدیم نیز اهمّیّت و جایگاه عسل به مراتب بیشتر از حال بوده

و دانشمندانى همچون بقراط حکیم، جالینوس، فیثاغورس، ارسطو، ابوعلى سینا و... اکثر نسخه هاى خود را بر اساس عسل و موم تجویز مى کرند.

خواص گرده گل

خواص گرده ی گل

خواص گرده ی گل
1)پیشگیری و درمان التهاب غده پروستات که در درصد بالایی از مردان بالای 40 سال رایج است.

2)پیشگیری و درمان بیماری های عصبی ،از جمله افسردگی

3)افزایش وزن و به دست آوردن حالت طبیعی درد دوره نقاهت بیماری های مختلف

4)عمل کردن گرده به عنوان یک آنتی بیوتیک و بالطبع اثر آن روی بهبود برخی از بیماری های عفونی جزیی.

5)موثر بودن در درمان ناتوانی های جنسی و افزایش نیروی جنسی افرادی با نیروی جنسی اندک.

خواص گرده ی گل

6)کاهش فشار خون

7)درمان ورم روده بزرگ و معده و تنظیم حرکات روده.

8)کاهش تب

9)تنظیم سوخت و ساز

10)نرم کردن پوست

11)کاهش قند خون و موثر در کنترل بیماری دیابت

خواص گرده ی گل

خواص درمانی گرده

مصرف گرده برای استفاده از خواص آن به مقدار 12 تا 32 گرم در چهار نوبت در روز توصیه شده است .

به نظر میرسد بهترین روش مصرف گرده ، استفاده تدریجی از آن به میزان یک گرم در شروع مصرف

و تا میزان 32 گرم است .چنان چه خواص مطلوب ظرف چند هفته به دست آمد ،

باید مصرف گرده را به حداکثر 12 گرم در روز در 4 نوبت کاهش داد.

خواص گرده ی گل

افرادی که مایل به مصرف دایمی گرده به عنوان یک مکمل غذایی هستند ،

بایست مصرف گرده را به 6 گرم در روز محدود کنند ، زیرا برخی از مواد موجود در گرده در صورت زیاد رسیدن به بدن ،

ممکن است روی قابلیت مصرف مواد غذایی دیگر اثر بگذارند و سبب ایجاد اختلال در سوخت و ساز شوند .

در حال حاضر در کشورهای سوئیس ، انگلستان ، اسپانیا، هلند ، کانادا ، استرالیا ، ایتالیا ، آلمان ، ژاپن ، چین ، روسیه و غیره داروهای گرده به صورت قرص ،کپسول و میله ای ساخته و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود .

خواص گرده ی گل

همچنین در برخی از این کشور ها محصولات تجارتی حاوی گرده به عنوان مکمل غذایی یا ضد حساسیت تولید میشود.استفاده دیگری که از گرده شده است در برطرف کردن چین و چروک ها و لکه های صورت بوده است.

در این مورد ، کرم های حاوی گرده را به صورت پوششی موقت (ماسک) روی صورت میمالند

که پس از چند ساعت با استحمام تمیز می شود و در چند نوبت اثربخشی خوبی دارد.

گرده ی گل

نتیجه گیری در مورد خواص درمانی گرده گل

گرده ی گل

وقتی برای خرید عسل به برخی مراکز عرضه آن مراجعه می‌کنیم

در میان انواع و اقسام عسل‌های تک‌گل و چند گل با فرآورده‌هایی چون ژل رویال ، گرده گل و... مواجه می‌شویم.

گاهی نیز عسل‌هایی را می‌بینیم که با این فرآورده‌ها ترکیب شده و عرضه می‌شود،

درمورد ژل رویال قبلا توضیحاتی داده ایم اما گرده گل چگونه تهیه می‌شود و چه خاصیتی دارد؟

نتیجه گیری در مورد خواص درمانی گرده گل

گرده گل دانه‌های ریزی است که در قسمت انتهایی پرچم گل قرار داردو تنها عامل برای بارور کردن گیاه است.

زنبور عسل برای تامین نیازهای پروتئینی و ویتامینی خود و نوزادان، آن را به صورت ساچمه،

روی پاهای عقب، درون کیسه‌ای مخصوص، ذخیره و به درون کندو می‌برد. در مناطقی که گرده گل به وفور یافت می‌شود، پرورش‌دهندگان با نصب تله گرده‌گیر جلوی راه پرواز زنبور، آن را جمع و خشک می‌کنند.

نتیجه گیری در مورد خواص درمانی گرده گل

گرده درمانی

نتیجه گیری در مورد خواص درمانی گرده گل

منظور کردن مقدار مناسب گرده به عنوان یک ماده ی غذایی ارزشمند در رژیم غذایی هر فردغیرحساس به گرده ،

به خصوص بیماران ، افراد ضعیف و کم بنیه ،زنان آبستن و شیرده، ورزشکاران و افرادی با قدرت جنسی اندک،مفید است.

اثر مثبت گرده در بهبود سلامت و تقویت عمومی بدن ،به این دلیل است

که گرده از لحاظ مواد غذایی ضروری برای بدن ، ماده ایست مغذی و مقوی که در اثر مصرف آن رژیم غذایی کامل تر میشودو هرگونه کمبود یا نیاز به مواد غذایی مرتفع میشود.

نتیجه گیری در مورد خواص درمانی گرده گل

افرادی که از رژیم غذایی کاملی برخوردارند وبدن آنها هیچ نوع کمبود غذایی ندارد ،

به هیچ وجه به گرده و سایر مواد بسیار مغذی یا داروهای مقوی نیاز ندارندو مصرف این مواد ،اگربرای آنها ضرر نداشته باشد،سودی نخواهد داشت.

زیرا بدن به تمام موادغذایی مورد نیازش به مقدار کافی نیاز دارد و همانطور که کمبود آنها موجب بروز اختلالات متعددی در سلامتی بدن خواهد داشت،زیادبودآنها نیز ممکن است عوارضی را نصیب فرد بکند.

نتیجه گیری در مورد خواص درمانی گرده گل

*گرده به تنهایی می تواند به عنوان یک مکمل غذایی مقوی،بسیاری از کمبودهای غذایی را مرتفع کند

موم زنبور عسل

کاربرد موم زنبور عسل در گذشته

موم زنبور عسل

قدمت استفاده ی انسان از فرآورده های زنبورعسل به طور دقیق مشخص نشده است.

موم زنبور عسل

اما قدر مسلم این است که انسان های بدوی نیز از خاصیت غذایی عسل مطلع بودند

و شکار عسل از لانه های این حشره در غارها ، شکاف تخته سنگ ها ، شکاف درختان و حفرات طبیعی دیگر، یکی از فعالیت های معمول آنها در امر تهیه غذا بوده است.

به تدریج که انسان به ساختن مصنوعات موفق شد ، از موم زنبورعسل برای درزگیری و پوشش دادن ساخته های خود استفاده کرد .

موم زنبور عسل

موم زنبور عسل

مصریان قدیم در بیش از 6000 سال قبل زنبورعسل را پرورش می دادند

و علاوه بر استفاده از عسل این حشره به عنوان غذا ، از موم زنبور عسل به طور عمده برای مومیایی کردن اجساد مردگان خود و به عنوان قالب استفاده می کردند.

هم چنین از موم زنبور عسل در مصر ، یونان و روم قدیم برای ساختن مجسمه های مومی ، قالب ، شمع و نیز در صنایع رنگرزی ، نساجی ، کوزه گری  وغیره استفاده می شد.

از قرون وسطا به بعد ، موم کاربردهای بیشتری پیدا کرد ،

به طوری که در قرن 17 میلادی از آن برای صیقلی کردن و ایجاد پوشش ضد آب روی کف های چوبی قصر ها و دیگر مصنوعات انسان استفاده می شده  است،

به طوری که به تدریج از این ماده پر ارزش در ساختن مرکب چاپ نیز استفاده شد و

امروزه کمتر صنعتی وجود دارد که به موم به عنوان یکی از مصالح ضروری نیاز نداشته باشد.

موم زنبور عسل

با توسعه ی کاربردهای موم ، به تدریج کمبود این ماده ایجاد شد و

انسان به فکر تهیه موم های مصنوعی از فرآورده های گیاهی و حیوانی افتاد.

امروزه انواع مختلف موم های مصنوعی با کاربردهای بسیار متنوعی در صنایع مختلف در بازار موجود است ،

اما هنوز هیچ نوع مومی ساخته نشده که از لحاظ مرغوبیت معادل موم زنبور عسل باشد.

چگونگی تولید موم توسط زنبور عسل

چگونگی تولید موم توسط زنبور عسل

چگونگی تولید موم توسط زنبور عسل

زنبور عسل کارگر در سنین 10 تا 17 روزگی از عمر خود در شرایط وفور مواد قندی ؛مثل ،

شهد گلها یا شربت شکر قادر به تولید موم است .

چنان چه در خارج از این دوره ی سنی احتمالا بتواند موم تولید کند ،

مجبور است که از ذخایر چربی بدن خود استفاده کند که این امر موجب کوتاه شدن عمر زنبور کارگر می شود .

زنبور عسل کارگر موم را توسط چهار جفت غده موم ساز که در طرفین و زیر چهار حلقه آخر شکم قرار دارند ،

تولید می کند .موم تولید شده توسط زنبور عسل ابتدا به شکل مایع است

که در کیسه های کوچک ذخیره ی موم در طرفین غدد موم ساز ذخیره می شود.

چگونگی تولید موم توسط زنبور عسل

موم مایع پس از ترشح در مجاورت هوا جامد می شود و به صورت پولک تغیی شکل می دهد .

سپس پولک های مومی توسط پاهای عقبی به کمک پاهای جلویی به طرف قطعات دهانی منتقل می شود و

پس از آغشته شدن با بزاق دهان به آن شکل داده می شود و از آن برای ساختن حجره های شان استفاده می شود .

زنبور های کارگر برای ساختن یک کیلوگرم موم به خوردن 8 تا 12 کیلوگرم عسل نیاز دارند .

چگونگی تولید موم توسط زنبور عسل

لذا می توان گفت قیمت واقعی موم ، دست کم 8 برابر قیمت عسل است که

این حقیقت یک پیام مسئولیت برانگیز برای زنبورداران و علاقه مندان خرید و مصرف عسل شان است .

به طور متوسط هر کلنی در سال 400 گرم موم تولید می کند

که می توان با تحریک زنبورها این مقدار را تا حدی افزایش داد .

 

چگونگی تولیدموم توسط زنبورعسل

زنبوردار میتواند در زمان جریان شهد در طبیعت یا به وسیله ی تغذیه فراوان و

قرار دادن چند قاب خالی در بین قاب های بافته شده ی هر کلنی یا با قرار دادن 8 شان به جای 9 شان

در طبقه ذخیره عسل ، زنبورها را تحریک به تولید بیشتر موم و موم بافی کند.